Pressemeddelelse -
Nye forskningsprojekter skal sikre fremtidens landbrugs- og fødevareproduktion
Landbrugskoncernen Danish Agros såsædsforædlingsselskab Nordic Seed er kommet med i syv nye forskningsprojekter, som skal sikre robuste og sunde afgrøder af høj kvalitet til fremtidens landbrugs- og fødevareproduktion.
Med de nye projekter intensiveres arbejdet med at udvikle nye sorter og sortsblandinger af endnu bedre kvalitet tilpasset fremtidens fødevarer, og som har en øget modstandsdygtighed mod klimaforandringer og et styrket forsvar over for plantesygdomme. Samtidig vil en bedre udbyttestabilitet over tid komme landmændene økonomisk til gavn.
Fire af projekterne er støttet af GUDP, hvilket indebærer, at de modtager økonomisk støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, som er et program under Landbrugsstyrelsen, der støtter udviklingsprojekter inden for hele fødevaresektoren i Danmark på tværs af værdikæden.
I den netop afsluttede ansøgningsrunde meddelte GUDP, at de uddeler 169 mio. kr. til grøn omstilling af fødevaresektoren til i alt 24 nye projekter, som har fået tilsagn om projekttilskud.
”Vi meget glade for at være en del af de syv nye forskningsprojekter, herunder de fire GUDP-støttede projekter. Det er helt afgørende, at vi er i stand til at accelerere udviklingen af nye, forbedrede sorter, der har et højt udbytte, kan stå imod høje sygdomstryk og er modstandsdygtige mod klimaforandringerne. Dette er sortsegenskaber, vi allerede arbejder med i Nordic Seed, og de nye projekter vil bidrage yderligere til dette arbejde”, siger Kim Bonde Petersen, Direktør i Nordic Seed, som er ejet af landbrugskoncernen Danish Agro med Vestjyllands Andel som medejer og dermed har dybe rødder i landbruget.
”I Nordic Seed bruger vi en væsentlig del af omsætningen på forskning og udvikling, så vi er glade for, at denne prioritering understøttes af de syv nye projekter”, tilføjer Kim Bonde Petersen.
Et af de GUDP-støttede projekter, som Nordic Seed tager del i, er det såkaldte Breed4Mix, som skal gennemføres i samarbejde med Aarhus Universitet i perioden juni 2025 til juli 2029. Projektet er støttet med 12,2 mio. kr. og har overordnet til formål at udvikle et nyt forædlingsprogram for sortsblandinger af hvede, der målrettet øger udbyttet og reducerer sygdomme.
”Projektet vil fokusere på udviklingen af nye linjer til sammensætning af sortsblandinger, da kategorien har stigende popularitet og nu udgør mere end en tredjedel af det samlede hvedeareal i Danmark. Projektet vil etablere 1.800 nye markparceller med sortsblandinger af forskellige hvedelinjer, der skal give grundlag for at estimere nye sortsblandingseffekter. Vi har ikke tidligere forædlingsmæssigt etableret nye hvedelinjer og matchet dem i sortsblandinger, så det er meget positivt, at vi får mulighed for det nu”, siger Pernille Bjarup, der er Leder af Hvedeforædling i Nordic Seed.
”Det antages, at en af de centrale fordele ved at anvende sortsblandinger er, at det bidrager til biodiversiteten i jordens mikroorganismer, hvilket understøtter et forbedret økosystem. Samtidig er sortsblandinger mere robuste over for svampeangreb, og midler til bekæmpelse af svampe kan hermed reduceres. Projektet Breed4Mix sigter således mod en mere bæredygtig hvedeproduktion”, forklarer Pernille Bjarup videre.
De syv forskningsprojekter vil blive gennemført i et samarbejde mellem Nordic Seed og en række partnere på tværs af industrien og universiteterne, herunder DTU, Aarhus Protein, Biomar, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, Good Food to Go og Teknologisk Institut.
Fakta om de syv nye forskningsprojekter
- Udvikling af hestebønneprotein til fiskefoder (BØNNEFISK): Støttet af GUDP - Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram - vil dette projekt udvikle innovative fiskefoderprodukter med hestebønneprotein som en næringsrig, lokalt produceret og bæredygtig ingrediens.
- Udvikling af økologisk rug og lupin af høj kvalitet til fødevarer (RUPIN): Støttet af ICROFS - Internationalt Center for Forskning i Økologiske Fødevaresystemer (GUDP) - fokuserer dette projekt på at skabe nye rug- og lupinsorter til økologisk fødevareproduktion med høj og stabil kvalitet på tværs af forskellige miljøforhold.
- Lupiner - de nye bælgfrugter i klassen: Støttet af Plantefonden har dette projekt til formål at øge dyrkningen af og efterspørgslen efter lupiner i Danmark som en næringsrig og smagfuld fødevare.
- Genomredigering i byg: Nye metoder til at overvinde genotype-afhængighed. Støttet af Innovationsfonden har dette erhvervs-PhD-projekt til formål at udvikle potentialet for at bruge CRISPR-Cas9 i bygforædling.
- Resistens mod meldug i rug (PMRR): Støttet af GUDP søger dette projekt at indføre resistens mod meldug i rug, hvilket vil reducere den fremtidige afhængighed af pesticider.
- Etablering af en metode til vurdering af patogenbelastning og bejdsebehov af hvede og byg: Støttet af Erstatningsfonden for Sædekorn.
- De bedste mix - kortlægning af genetiske sortsblandings- og mikrobiomeffekter i hvede (Breed4Mix): Støttet af GUDP søger dette projekt at udvikle et nyt forædlingsmål for sortsblandinger i hvede for at øge udbyttet og reducere sygdomme.
For yderligere information, kontakt:
Thomas Mørch
Kommunikationsdirektør i Danish Agro
tlf. +45 2818 5797
Emner
Kategorier
Danish Agro a.m.b.a.
Danish Agro koncernen består af en række agroindustrielle selskaber i ind- og udland. De har alle den overordnede målsætning - i et tæt samspil med kunderne - at medvirke til værdiskabende løsninger på de enkelte bedrifter. Koncernen er beskæftiget inden for salg af foderblandinger, råvare- og vitaminforblandinger, gødning, planteværn, såsæd og energi samt køb af afgrøder fra landbruget. Endvidere forhandler koncernen en række stærke maskinbrands til landbruget samt driver en omfattende kæde af hobby- og fritidsforretninger. Danish Agro koncernen beskæftiger over 5.200 medarbejdere og havde i 2024 en omsætning på ca. 45 mia. kr.